tiistai 7. marraskuuta 2017

Ammattikeittiöltä löytyviä työvälineitä

UUNI

  • kokit, leipurit ja tavalliset tallaajat käyttävät uunia
  • uunia käytetään ruokien ja leivosten kypsentämiseen
  • uunia laitettaessa päälle valitaan paistomenetelmä ja lämpötila, sen jälkeen laitetaan paistettava asia uuniin ja katsotaan ohjeesta paistoaika
  • riippuen uunin kättötarkoituksesta, uuneja on suuria ja pieniä
  • uunissa käytetään jonkinlaista metallia sekä lasia uuniluukussa
  • normaaleja kotikäytössä olevia uuneja saa esim. gigantista hinnalla 200€ - jopa 3000€
  • uunia hankkiessa kannattaa ottaa huomioon sen hinta ja helppokäyttöisyys

Uuni. Veikonkone. (30.10.2017)

VEITSI
  • kaikki ruuanlaittajat 
  • veistä käytetään esim. vihannesten ja lihan pilkkomiseen
  • veitsen terällä viilletään ruoka-aines sopivan kokoisiksi paloiksi
  • pienet veitset ovat noin 10cm pituisia ja hieman suuremmat 30cm pituisia (puoliksi kahvaa ja puoliksi terää)
  • veitsen kahva on jonkinnäköistä muovia ja teräosa on esim. terästä
  • halvimpia veitsiä saa esim. ikeasta 15 eurolla
  • kannattaa ottaa huomioon mihin tarvitsee veistä ja sen kautta minkä kokoisen veitsen tarvitset


Veitsi. Veitset. (30.10.2017)
KATTILA

  • ruuanlaittajat käyttävät kattilaa
  • käytetään esim. keittojen ja kastikkeiden keittämseen
  • kattila nostetaan levylle ja säädetään levyn lämpötila oikeaksi, kattilassa olevaa nestettä hämmennetään jottei se palaisi pohjaan
  • kattilat vaihtelevat tilavuudeeltaan muutamasta desistä kymmeneen litraan ja suurempaankin määrään
  • on mm. teflon-, teräs- ja alumiinikattiloita
  • ikeasta saa hyvän kattilan jopa 20€
  • kattilaa ostaessa kannattaa huomioida sen koko
Kattila. Prisma. (30.10.2017)


PUULASTA
  • keittäjät käyttävät puulastaa
  • kattilan yhteydessä käytettävä sekoitusväline
  • puulastalla hämmennetään kastikkeita ym
  • 20cm - 50cm pituinen
  • puulasta on nimensä mukaan puinen
  • niitä saa muutamalla eurolla
  • kannattaa miettiä lastan pituutta
Puulasta. Kitchentime. (30.10.2017)


NUOLIJA
  • leipomiseen yhteydessä kätevä työväline
  • käytetään kulhojen kaapimiseen
  • nuolijan taipuisalla osalla kaavitaan kulhon reunalta taikina tms. ilman että taikinaa menee hukkaan
  • n 20cm pitkä
  • tehty muovista ja silikonista
  • nuolijan saa muutamalla eurolla
  • ei ole paljon huomioitavaa mutta kannattaa valita kivan värinen
Nuolija. Prisma. (30.10.2017)


PAINEKEITTOKAAPPI
  • ammattikokkien käyttämä kypsennysväline
  • käytetään mm. perunoiden ja kasvisten kypsennykseen
  • kypsennettävä asia nostetaan kaappiin, suljetaan luukku ja valitaan aika sekä kypsennyslämpö (1bar; 0,5bar; höyry eli 100astetta tai pienempiä kypsennyslämpötiloja)
  • 1,5m korkea ja metrin verran syvyyttä sekä leveyttä
  • ruostumatonta ja haponkestävää terästä
  • metos merkkisen painekeittokaapin saa tilattua n 1500eurolla
  • kannattaa harkita kokoa ja tarpeellisuutta
Painkeittokaappi. Metos. (30.10.2017)


GN-ASTIA
  • ammattikokkien käyttämä astia
  • käytetään kypsennettäessä ja tarjoiltaessa
  • ruoka kypsennetään tai laitetaan esille buffet pöytään gn-astiassa
  • isoimmat gn-astiat ovat uunivuoan kokoisia, on myös puolikas sekä 1/4 vuokia
  • uunin kestävät vuuat ovat terästä, ja esim salaatissa käytettävät vuuat ovat muovia
  • tukkuhintaan ison gn-astian saa noin 20€
  • kannattaa hommata vain ammattikäyttöön
Gn-astia. Seinäjoen PK-myynti. (30.10.2017)


SAUVASEKOITIN
  • kokit käyttävät sauvasekoitinta
  • sauvasekoitinta käytetään mm. sosekeittojen valmistuksessa
  • sauvasekoittimen teräpää laitetaan soseutettavaan liemeen ja painetaan koneessa sijaitsevasta napista, joka pyörittää terää
  • sekoitin on noin 40cm korkea
  • pinta on metallia 
  • toimivan sauvasekoittimen saa 20eurolla
  • kannattaa valita sauvasekoitin joka on helppo putsata
Sauvasekoitin. Kodin terra. (30.10.2017)


LIHANUIJA
  • lihanuija on kokkien käytössä
  • käytetään lihan nuijimiseen
  • lihakimpale laitetaan leikkuualustalle ja nuijitaan se ohuemmaksi (jos haluaa välttyä roiskeilta, kannattaa laittaa lihan ymärille muovipussi)
  • nuija on normaalin kauhan pituinen eli noin 30cm
  • teräksestä valmistettu
  • lihanuijan voi ostaa muutamalla eurolla
  • kannattaa ostaessa tarkkailla kestävyyttä
Lihanuija.Nettiresta. (30.10.2017)
YLEISKONE

  • ruuanlaitossa helpottava laite
  • yleiskonetta voi käyttää pienten taikinoiden tekemiseen ja esim. kermavaahdon vaahdottamiseen
  • yleiskoneeseen kuuluva kulho asetetaan paikoilleen ja koneeseen kiinnitetään taikinakoukku, mela tai vispilä. kone laitetaan päälle ja valitaan sekoitusteho.
  • yleiskone on noin 10kg painava pöydälle asetettava myös kotikäytössä oleva laite, jossa on noin 6 litran kulho
  • materiaalina on käytetty titaniumia tms
  • yleiskoneen voi ostaa reilulla 100€
  • ostaessa kannattaa miettiä kuinka ison kulhon tarvitsee ja kuinka helppo se on puhdistaa


Yleiskone. Prisma. (31.10.2017)
DESIMITTA
  • kokit ja leipurit käyttävät desimittaa
  • sitä käytetään nesteiden ja jauhojen mittaamiseen
  • ohjeessa lukeva desimäärä mitataan kulhossa näkyvien viivojen avulla
  • on olemassa yhden, viiden ja kymmenen desin mittoja, sekä pienempiä mittoja kuin desi
  • desimittoja on tehty teräksestä ja muovista
  • pystyy ostamaan esim ikeasta muutamalla eurolla
  • ostaessa pitää miettiä minkä suuruista mittaa tarvitsee
Desimitta. Odmerky heureka. (31.10.2017)

LEIKKUULAUTA
  • ruokaa laittavat ihmiset käyttävät leikkuulautaa
  • sen päällä leikataan esim kasviksia ettei pöytä naarmuuntuisi
  • lauta laitetaan pöydälle ja leikattava asia sen päälle
  • leikkuulautoja on erikokoisia esim 45cm x 30cm
  • leikkuulautoja tehdään puusta ja muovista
  • esim ammattikäytössä käytettäviä leikkuulautoja saa 15eurolla
  • ostaessa huomioitava leikkuulaudan kokoa
Leikkuulauta. Restamark. (31.10.2017)

SUPPILO
  • tarjoilijat voivat käyttää suppiloa
  • sitä käytetään nesteiden esillelaitossa
  • esim salaatinkastike on helpompi saada siististi kapeaan kannuun suppilon avulla
  • on erikokoisia suppiloita, mutta yleisin on halkaisijaltaan noin 10cm
  • suppiloita on metallisia ja muovisia
  • niitä saa ostettua mistä vain muutamalla eurolla
  • suppilon kokoa on tärkea miettiä sitä ostettaessa
Suppilo. Wikipedia. (31.10.2017)
LUSIKKA
  • ruuanlaittajat ja syöjät käyttävät lusikkaa
  • kätetään ruuanlaiton yhteydessä maun tarkastukseen sekä ruuan syömiseen
  • ruokalusikat ovat 15cm pitkiä
  • niitä on metallisia ja muovisia
  • lusikoita saa esim ikeasta aterin paketissa jossa on myös haarukoita ja veitsiä 20€
  • kannattaa ostaa halpoja lusikoita
Lusikka. Designkaupat. (31.10.2017)
VISPILÄ

  • ruuanlaittajat käyttävät vispilää
  • käytetään sekoitusvälineenä
  • otetaan vispilän varresta kiinni ja toisella päällä vatkataan esim. lettutaikinaa
  • vispilä on noin 30cm pitkä
  • valmistetaan metallista tai muovista
  • niitä saa esim ikeasta eurolla
  • kannattaa huomioida vispilän materiaali ettei naarmuta teräskippoa teräksisellä vispilällä
Vispilä. Clas Ohlson. (7.11.2017)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti