- kokit, leipurit ja tavalliset tallaajat käyttävät uunia
- uunia käytetään ruokien ja leivosten kypsentämiseen
- uunia laitettaessa päälle valitaan paistomenetelmä ja lämpötila, sen jälkeen laitetaan paistettava asia uuniin ja katsotaan ohjeesta paistoaika
- riippuen uunin kättötarkoituksesta, uuneja on suuria ja pieniä
- uunissa käytetään jonkinlaista metallia sekä lasia uuniluukussa
- normaaleja kotikäytössä olevia uuneja saa esim. gigantista hinnalla 200€ - jopa 3000€
- uunia hankkiessa kannattaa ottaa huomioon sen hinta ja helppokäyttöisyys
VEITSI
- kaikki ruuanlaittajat
- veistä käytetään esim. vihannesten ja lihan pilkkomiseen
- veitsen terällä viilletään ruoka-aines sopivan kokoisiksi paloiksi
- pienet veitset ovat noin 10cm pituisia ja hieman suuremmat 30cm pituisia (puoliksi kahvaa ja puoliksi terää)
- veitsen kahva on jonkinnäköistä muovia ja teräosa on esim. terästä
- halvimpia veitsiä saa esim. ikeasta 15 eurolla
- kannattaa ottaa huomioon mihin tarvitsee veistä ja sen kautta minkä kokoisen veitsen tarvitset
![]() |
Veitsi. Veitset. (30.10.2017) |
- ruuanlaittajat käyttävät kattilaa
- käytetään esim. keittojen ja kastikkeiden keittämseen
- kattila nostetaan levylle ja säädetään levyn lämpötila oikeaksi, kattilassa olevaa nestettä hämmennetään jottei se palaisi pohjaan
- kattilat vaihtelevat tilavuudeeltaan muutamasta desistä kymmeneen litraan ja suurempaankin määrään
- on mm. teflon-, teräs- ja alumiinikattiloita
- ikeasta saa hyvän kattilan jopa 20€
- kattilaa ostaessa kannattaa huomioida sen koko
PUULASTA
- keittäjät käyttävät puulastaa
- kattilan yhteydessä käytettävä sekoitusväline
- puulastalla hämmennetään kastikkeita ym
- 20cm - 50cm pituinen
- puulasta on nimensä mukaan puinen
- niitä saa muutamalla eurolla
- kannattaa miettiä lastan pituutta
NUOLIJA
- leipomiseen yhteydessä kätevä työväline
- käytetään kulhojen kaapimiseen
- nuolijan taipuisalla osalla kaavitaan kulhon reunalta taikina tms. ilman että taikinaa menee hukkaan
- n 20cm pitkä
- tehty muovista ja silikonista
- nuolijan saa muutamalla eurolla
- ei ole paljon huomioitavaa mutta kannattaa valita kivan värinen
- ammattikokkien käyttämä kypsennysväline
- käytetään mm. perunoiden ja kasvisten kypsennykseen
- kypsennettävä asia nostetaan kaappiin, suljetaan luukku ja valitaan aika sekä kypsennyslämpö (1bar; 0,5bar; höyry eli 100astetta tai pienempiä kypsennyslämpötiloja)
- 1,5m korkea ja metrin verran syvyyttä sekä leveyttä
- ruostumatonta ja haponkestävää terästä
- metos merkkisen painekeittokaapin saa tilattua n 1500eurolla
- kannattaa harkita kokoa ja tarpeellisuutta
GN-ASTIA
- ammattikokkien käyttämä astia
- käytetään kypsennettäessä ja tarjoiltaessa
- ruoka kypsennetään tai laitetaan esille buffet pöytään gn-astiassa
- isoimmat gn-astiat ovat uunivuoan kokoisia, on myös puolikas sekä 1/4 vuokia
- uunin kestävät vuuat ovat terästä, ja esim salaatissa käytettävät vuuat ovat muovia
- tukkuhintaan ison gn-astian saa noin 20€
- kannattaa hommata vain ammattikäyttöön
![]() |
Gn-astia. Seinäjoen PK-myynti. (30.10.2017) |
SAUVASEKOITIN
- kokit käyttävät sauvasekoitinta
- sauvasekoitinta käytetään mm. sosekeittojen valmistuksessa
- sauvasekoittimen teräpää laitetaan soseutettavaan liemeen ja painetaan koneessa sijaitsevasta napista, joka pyörittää terää
- sekoitin on noin 40cm korkea
- pinta on metallia
- toimivan sauvasekoittimen saa 20eurolla
- kannattaa valita sauvasekoitin joka on helppo putsata
![]() |
Sauvasekoitin. Kodin terra. (30.10.2017) |
LIHANUIJA
- lihanuija on kokkien käytössä
- käytetään lihan nuijimiseen
- lihakimpale laitetaan leikkuualustalle ja nuijitaan se ohuemmaksi (jos haluaa välttyä roiskeilta, kannattaa laittaa lihan ymärille muovipussi)
- nuija on normaalin kauhan pituinen eli noin 30cm
- teräksestä valmistettu
- lihanuijan voi ostaa muutamalla eurolla
- kannattaa ostaessa tarkkailla kestävyyttä
![]() |
Lihanuija.Nettiresta. (30.10.2017) |
YLEISKONE
DESIMITTA
- ruuanlaitossa helpottava laite
- yleiskonetta voi käyttää pienten taikinoiden tekemiseen ja esim. kermavaahdon vaahdottamiseen
- yleiskoneeseen kuuluva kulho asetetaan paikoilleen ja koneeseen kiinnitetään taikinakoukku, mela tai vispilä. kone laitetaan päälle ja valitaan sekoitusteho.
- yleiskone on noin 10kg painava pöydälle asetettava myös kotikäytössä oleva laite, jossa on noin 6 litran kulho
- materiaalina on käytetty titaniumia tms
- yleiskoneen voi ostaa reilulla 100€
- ostaessa kannattaa miettiä kuinka ison kulhon tarvitsee ja kuinka helppo se on puhdistaa
![]() |
Yleiskone. Prisma. (31.10.2017) |
- kokit ja leipurit käyttävät desimittaa
- sitä käytetään nesteiden ja jauhojen mittaamiseen
- ohjeessa lukeva desimäärä mitataan kulhossa näkyvien viivojen avulla
- on olemassa yhden, viiden ja kymmenen desin mittoja, sekä pienempiä mittoja kuin desi
- desimittoja on tehty teräksestä ja muovista
- pystyy ostamaan esim ikeasta muutamalla eurolla
- ostaessa pitää miettiä minkä suuruista mittaa tarvitsee
![]() |
Desimitta. Odmerky heureka. (31.10.2017) |
LEIKKUULAUTA
- ruokaa laittavat ihmiset käyttävät leikkuulautaa
- sen päällä leikataan esim kasviksia ettei pöytä naarmuuntuisi
- lauta laitetaan pöydälle ja leikattava asia sen päälle
- leikkuulautoja on erikokoisia esim 45cm x 30cm
- leikkuulautoja tehdään puusta ja muovista
- esim ammattikäytössä käytettäviä leikkuulautoja saa 15eurolla
- ostaessa huomioitava leikkuulaudan kokoa
![]() |
Leikkuulauta. Restamark. (31.10.2017) |
SUPPILO
- tarjoilijat voivat käyttää suppiloa
- sitä käytetään nesteiden esillelaitossa
- esim salaatinkastike on helpompi saada siististi kapeaan kannuun suppilon avulla
- on erikokoisia suppiloita, mutta yleisin on halkaisijaltaan noin 10cm
- suppiloita on metallisia ja muovisia
- niitä saa ostettua mistä vain muutamalla eurolla
- suppilon kokoa on tärkea miettiä sitä ostettaessa
![]() |
Suppilo. Wikipedia. (31.10.2017) |
LUSIKKA
- ruuanlaittajat ja syöjät käyttävät lusikkaa
- kätetään ruuanlaiton yhteydessä maun tarkastukseen sekä ruuan syömiseen
- ruokalusikat ovat 15cm pitkiä
- niitä on metallisia ja muovisia
- lusikoita saa esim ikeasta aterin paketissa jossa on myös haarukoita ja veitsiä 20€
- kannattaa ostaa halpoja lusikoita
![]() |
Lusikka. Designkaupat. (31.10.2017) |
VISPILÄ
- ruuanlaittajat käyttävät vispilää
- käytetään sekoitusvälineenä
- otetaan vispilän varresta kiinni ja toisella päällä vatkataan esim. lettutaikinaa
- vispilä on noin 30cm pitkä
- valmistetaan metallista tai muovista
- niitä saa esim ikeasta eurolla
- kannattaa huomioida vispilän materiaali ettei naarmuta teräskippoa teräksisellä vispilällä
![]() |
Vispilä. Clas Ohlson. (7.11.2017) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti